10 Οκτ 2017

Ιστορία

10 Οκτωβρίου
1813 Γεννιέται ο Τζουζέπε Βέρντι, Ιταλός συνθέτης. Έργα γνωστά : Ριγκολέτο, Αίντα, Τραβιάτα, θεωρούμενος ως ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες στην Όπερα. Η περίφημη όπερα Αίντα, με θέμα Αιγυπτιακό, το άνοιγμα του καναλιού του Σουέζ, εκτυλίσσεται στην εποχή των Φαραώ και αφηγείται τον τραγικό έρωτα της πριγκίπισσας Αΐντα και του αξιωματικού Ρανταμές.
1845 Η Ναυτική Ακαδημία των Η.Π.Α (U.S Naval Academy) ανοίγει στην τοποθεσία Annapolis. Πολλοί Έλληνες-ανάμεσά τους και επιφανείς οικογένειες της Χίου-έχουν σπουδάσει εκεί.
1862 Με την επέμβαση των Άγγλων πέφτει ο Όθωνας και καταλύεται η μοναρχία του. Την διακυβέρνηση της Ελλάδος, αναλαμβάνει η τριανδρία από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κων/νο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο. Στις 11 Οκτωβρίου αναλαμβάνει η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ελλάδος.
1923 Με την αιτιολογία της απαγόρευσης των οινοπνευματωδών ποτών κλείνουν στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους Ελληνικά.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : 800 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 9-14 ετών, κλείνονται σε θάλαμο αερίων και εκτελούνται στο Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz.
1970 Πεθαίνει ο Edouard Daladier, Γάλλος ριζοσπάστης πολιτικός και 3 φορές Πρωθυπουργός της Γαλλίας. Ήταν εκείνος που υπέγραψε την Συμφωνία του Μονάχου το 1938.
1975: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Ρώσο φυσικό επιστήμονα και αντικαθεστωτικό, Αντρέι Ζαχάρωφ. Θα το παραλάβει η σύζυγός του Γέλενα Μπονέρ, καθώς στον ίδιο δεν επετράπη η έξοδος από τη χώρα.
1979 Εμφανίζεται η πρώτη μορφή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Pacman.
1985 Η περιπέτεια της πειρατείας του κρουαζερόπλοιου Achille Lauro τελειώνει. Το πλοίο είχε καταληφθεί από Παλαιστινίους, ο δε Γιασέρ Αραφάτ, ηγέτης των Παλαιστινίων (P.L.O), είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτή την ενέργεια.
2004 Ο πιο γνωστός superman Christopher Reeve πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή ανακοπή. Ο Reeve ήταν παράλυτος από το 1995, μετά από τραγικό ατύχημα με το άλογό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: