13 Ιαν 2018

Ιστορία

Το "κατηγορώ" σε γελοιογραφία εποχής
13 Ιανουαρίου
1898 Ήταν 13 Ιανουαρίου 1898 όταν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «L' Aurore» δημοσιεύεται η ανοιχτή επιστολή του Εμίλ Ζολά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους, μία δικαστική πλάνη που συντάραξε τη Γαλλία και χώρισε τη χώρα σε δύο στρατόπεδα.
Την ημέρα που δημοσιεύεται το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά, η εφημερίδα «L' Aurore» γίνεται ανάρπαστη πουλώντας 300.000 αντίτυπα αντί των 30.000 που συνήθως πουλούσε.
1859 Γεννιέται στην Πάτρα, ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής, Κωστής Παλαμάς.
Γιάννης Τσαρούχης
1910 Γεννιέται ο Γιάννης Τσαρούχης, σπουδαίος ζωγράφος, αλλά και εξαιρετικός θεωρητικός της τέχνης. Ήταν ένας ιδιοφυής δημιουργός με πολυπρισματικό έργο, σεβαστό και από τους κριτικούς, αλλά και από το κοινό.
1941 Πεθαίνει ο Τζέιμς Τζόυς, Ιρλανδός συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.
1945 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : ο Κόκκινος Στρατός επιτίθεται στην Πολωνία, διασπώντας τις Γερμανικές γραμμές σε μήκος 25 μιλίων.
1995 Οι Εισαγγελείς στην Κρήτη, κρίνουν νόμιμη(!) την αρχαιολογική (παράνομη) συλλογή του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη.
1997 Μια αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται στο φως στο κέντρο της Αθήνας:είναι το αρχαίο Λύκειο όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης.
2001 Μεγάλος σεισμός στην πόλη του San Salvador, στην Κεντρική Λατινική Αμερική, αφήνει πάνω από 1.000 νεκρούς. Ο σεισμός ήταν 7,6 ρίχτερ, διήρκεσε
40 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά ακολούθησαν μεγάλοι συνεχείς σεισμοί. Πολλά πτώματα βρέθηκαν μακριά από το σημείο όπου στεκόντουσαν, ενώ τόννοι λάσπης εκσφενδονίστηκαν από βουνό που κατέρρευσε πάνω στα σπίτια.
2018 Πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή, σε ηλικία 64 ετών, ο Τζίμης Πανούσης, μουσικός, συνθέτης και ταλαντούχα προσωπικότητα στους αυτοσχεδιασμούς, στις σατυρικές-καυστικές παραστάσεις που ο ίδιος ανέβαζε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: