19 Μαΐ 2018

Ιστορία

19 Μαίου
1536 Εκτελείται δι΄αποκεφαλισμού, η Άννα Μπολέυν, Βασίλισσα της Αγγλίας.
1824 Γεννιέται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πέντε φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Δολοφονήθηκε το 1905 στις σκάλες της Βουλής.
1881 Γεννιέται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ 1ος Πρόεδρος της Τουρκίας και αναμορφωτής του κράτους.
1898 Πεθαίνει ο Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, Άγγλος πολιτικός, Πρωθυπουργός και φιλέλληνας, προς τιμήν του και η οδός Γλάδστωνος.
1919 Σαν σήμερα ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και ξεκινάει η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ένα προμελετημένο έγκλημα εναντίων των Ασσυρίων, τον Ποντίων & των Αρμενίων.
1925 Γεννιέται ο Μάλκολμ Χ, Αμερικανός ακτιβιστής που υπερασπιζόταν τα διακαιώματα των Αφροαμερικανών. Δολοφονήθηκε το 1965.
1928 Γεννιέται ο Πολ Ποτ, ηγέτης των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, που διέπραξαν χιλιάδες φόνους. Έστειλε στο θάνατο το 20% του πληθυσμού της χώρας του.
1935 Πεθαίνει ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, Άγγλος αρχαιολόγος, πολιτικός και συγγραφέας, σε ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του. Οι Άραβες τον θεωρούν λαικό ήρωα, που πάλεψε για την ανεξαρτησία τους από τον Οθωμανικό και τον Ευρωπαικό ζυγό. Στην πατρίδα του την Αγγλία, θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες και πέρασε στην ιστορία, γνωστός ως Λόρενς της Αραβίας. Ήταν λάτρης του ελληνικού πνεύματος.
1958 Πεθαίνει ο Άγγλος ηθοποιός Ronald Colman, βραβευμένος με Όσκαρ α΄ανδρικού ρόλου το 1947, για την ταινία "Double Life".
2018 Βασιλικοί γάμοι για τον δεύτερο γιο του πρίγκηπα Καρόλου και της Νταιάνα,  πρίγκηπα Χάρι, με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: